Loading...

Soorten Groene Stroom

Wil jij aan de slag met duurzame energie? Inmiddels zijn er verschillende soorten van duurzame energie waar je mee aan de slag kunt. De laatste jaren zijn er allerlei ontwikkelingen rondom zon- en windenergie. Maar ook biomassa, aardwarmte, waterkracht, het opslaan van energie in accu’s en systemen als een warmtepomp zijn volop in beweging. Op deze pagina vind je daarom een overzicht. De meest populaire vormen zijn overigens nog altijd zonne-energie en wind-energie.

Zonne-energie
Met name zonne-energie wordt volop toegepast op het moment. Veel Nederlanders beginnen in te zien dat ze relatief voordelig hun eigen dak kunnen omtoveren tot een heel voordelige manier om zelf energie op te wekken. Gezien de lage rente op de spaarrekening is dit een heel slimme investering die vaak al binnen 7 jaar terugverdiend kan worden. Een andere slimme manier om gebruik te maken van de zon is de zonneboiler. Dit systeem vangt warme van de zon op en verwarmt hiermee CV-water en/of het tapwater. Dankzij hoge subsidies kan je deze zonneboiler relatief voordelig aanschaffen. Voor zonnepanelen of een zonneboiler is het overigens wel belangrijk dat je voldoende ruimte hebt en je dak een gunstige ligging heeft.

Wind-energie
Een andere populaire vorm van groene stroom is het opwekken van energie via de wind. Dit gebeurt nog met name op basis van windmolens. Er is volop discussie over of deze turbines wel/niet geplaatst mogen worden. Als consument zelf aan de slag gaan met wind-energie kan wat lastig zijn. Maar je kunt wel deelnemen aan speciale collectieve programma’s. Je kunt dan een wind-deel kopen. Je deelt dan mee aan de opbrengst van een windmolen in de buurt. Soms moet je hiervoor overstappen van leverancier.

Omgevingswarmte
Je kunt ook slim gebruik maken van warme in de aarde of bodem. Slimme warmtepompen zijn heel goed in staat om warmte aan de aarde/bodem te onttrekken en dit om te zetten naar bruikbare warmte voor jouw CV-water en tapwater. De investering van zo’n warmtepomp met grondboring is wel aan de hoge kant. Vaak begint dit bij €15.000 oplopend tot wel €30.000. Dankzij de ISDE-subsidie kan je hier wel een forse korting op krijgen.

Waterkracht
Een wat minder bekende vorm van groene stroom is waterkrachtenergie. Dit is in Nederland niet erg populair. In ons land bevinden zich er slechts een paar waterkrachtcentrales. Onder andere in Alphen, Linne, Maurik, Roermond en Gramsbergen. Ons land is niet erg geschikt voor deze vorm omdat er maar weinig hoogteverschillen zijn. In ons land zijn er bijvoorbeeld geen bergen. In andere Europese landen zien we juist dat deze vorm volop in ontwikkeling is.