Veel mensen zitten met vragen over energie. Hoe werkt groene stroom precies? Wat houdt het in? Is het duur? Heb ik speciale apparatuur nodig? In deze blog gaan we verder in op dit onderwerp en behandelen we de meest gestelde vragen rondom dit thema. Heb je zelf vragen? Stel deze dan aan de klantenservice.
Wat is groene energie?
Groene energie is een verzamelnaam voor energie die op duurzame wijze wordt opgewekt, d.w.z. uit duurzame onuitputtelijke bronnen, zoals wind en zon. Bij het gebruik van deze bronnen treden er geen schadelijke effecten voor het milieu op, zoals wel gebeurt bij de opwekking van energie uit kolen, aardgas of olie (zgn. grijze energie). Voorlopig is alleen nog duurzaam opgewekte elektriciteit te koop, maar in de toekomst is het wellicht ook mogelijk om duurzaam opgewekt gas of warmte af te nemen. Van het totale energieverbruik is inmiddels 4 procent afkomstig uit duurzame energiebronnen.
Wat is het verschil tussen grijze en groene energie?
Grijze energie wordt opgewekt uit kolen, olie, aardgas, kernenergie of niet groene biomassa. Groene energie is een verzamelnaam voor energie die op duurzame wijze wordt opgewekt, d.w.z. uit duurzame onuitputtelijke bronnen, zoals wind en zon. Bij het gebruik van deze bronnen treden er geen schadelijke effecten voor het milieu op, zoals wel gebeurt bij de opwekking van energie uit kolen, aardgas of olie (zgn. grijze energie).
Hoe wordt groene energie opgewekt?
Groene energie is overal en dichter bij dan je denkt. Voor het opwekken van groene energie worden namelijk diverse natuurbronnen gebruikt, waarmee we dagelijks te maken hebben. De verschillende energiebronnen, waaruit groene energie afkomstig kan zijn, zijn wind, zon, waterkracht en biomassa.
Waarom is het gebruik van groene energie zo belangrijk?
Bij het gebruik van grijze energie (kool, gas, olie, kernenergie of verarmd uranium) komen stoffen, zoals kooldioxide (CO2), zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxide (NOx), vrij, die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid! Het zijn onder anderen belangrijke veroorzakers van het broeikaseffect en zure regen. Een verder nadeel van grijze energie is dat de hoeveelheid van de gebruikte fossiele brandstoffen op den duur opraken. De bronnen voor groene energie zijn onuitputtelijk en mede daarom veel vriendelijker voor het milieu.
Is er een speciale aansluiting nodig voor groene energie?
Nee, de elektriciteit die uit uw stopcontact komt blijft hetzelfde. Het is immers niet reëel en veel te duur om een apart electriciteitsnet aan te leggen voor groene energieklanten. Het geld wat u voor uw groene energie betaald, moet echter wel direct, volledig én aantoonbaar door uw energiebedrijf gebruikt worden om groene energie in te kopen of om te investeren in nieuwe duurzame energieprojecten, zoals het plaatsen van nieuwe windmolens en zonnepanelen of het bouwen van een nieuwe biomassa centrale.
Waar kan ik groene energie kopen?
Bijna alle energiebedrijven leveren groene stroom. In de Energiewizard wordt met de milieuwaardering aangegeven hoe ‘groen’ een bepaald product is. Hoe meer sterren de milieuwaardering aangeeft, hoe beter de stroom is voor het milieu.
Kan ik zelf ook groene stroom opwekken?
Absoluut, er zijn verschillende mogelijkheden om groene stroom op te wekken en te gebruiken. Een windmolen in uw achtertuin is vooralsnog weliswaar niet realiseerbaar, maar zonne-energie biedt een aantal eenvoudige gebruiksmogelijkheden. Zo kunt u een zonneboiler aanschaffen voor het verwarmen van leidingwater, al dan niet in combinatie met een HR (hoge rendement)-ketel. Ook kunt u zelf electriciteit opwekken door een zonnepaneel op uw dak te plaatsen, welke worden aangesloten op het electriciteitsnet. Wilt u hier meer over weten, neem dan een kijkje bij BeldeZon.
Wat is het verschil tussen groene stroom, natuurstroom en ecostroom?
Er is geen verschil tussen groene stroom, natuurstroom en ecostroom. De verschillende aanbieders van groene energie geven allemaal hun eigen naam aan groene stroom. Echter bij de opwekking van zowel groene stroom, natuurstroom en ecostroom wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Het is wel zo dat de ene aanbieder voornamelijk windenergie verkoopt, terwijl het andere bedrijf meer energie uit biomassa of zonne-energie in haar pakket heeft opgenomen. Een overzicht van de verschillende groene energie vormen, die de diverse aanbieders gebruiken, vindt u in de lijst van leveranciers.
Hoe wordt de opwekking van groene energie gecontroleerd?
De Nederlandse overheid garandeert dat groene energie werkelijk groen is. Hiervoor heeft de overheid een systeem opgezet dat de groene opwekking van energie reguleert en controleert. Voor elke eenheid duurzaam opgewekte elektriciteit wordt een zogenaamde Garantie van Oorsprong afgegeven. Dit groencertificaat geeft zekerheid dat de groene stroom aan de regels voor duurzame energie voldoet en dat het geld dat hiervoor wordt betaald ook daadwerkelijk wordt gebruikt om extra duurzame energie bronnen in te zetten. De groenleveranciers kopen deze Garanties van Oorsprong om hun klanten te voorzien van duurzame energie. De overheid controleert dat aan alle verkochte duurzame energiebronnen een groencertificaat gehecht is, die de duurzaamheid van de opgewekte energie garandeert. Een groencertificaat kan maar eenmalig gebruikt en uitgegeven worden.