Loading...

Gas besparen

Je centrale verwarming en keuken gebruikt vaak veel gas. Een gemiddeld gezin verbruikt wel zo’n 1500 – 2000 m3 gas per jaar. Vooral oudere woningen zitten aan de hoge kant. Een nieuwbouwwoning is vaak goed geïsoleerd en heeft besparingen in de keuken gerealiseerd. Daarnaast hebben ze een zuinige HR ketel of warmtepomp. Op deze pagina lees je een aantal adviezen hoe jij eenvoudig het verbruik van gas in je woning kunt verlagen. Lees ook meer informatie over warmte.

Tips voor besparen op gas

Hieronder vind je onze tips voor het besparen van gas in je woning:

 • 1 Geef radiator de ruimte
  De radiator van uw centrale verwarming straalt warmte uit. Dat werkt het beste als deze straling de ruimte heeft. Een bankstel, of gordijnen, pal voor de radiator, houdt de straling tegen en vermindert het comfort.
 • 2 Gevoelstemperatuur vloerverwarming
  Bij vloerverwarming ontstaat de warmte op het laagste punt van uw kamer. De ‘gevoelstemperatuur’ is daardoor hoger dan bij cv-radiatoren. Daardoor kunt u de thermostaat lager afstellen. De kamertemperatuur verlagen met 1 graad bespaart 6% op uw stookkosten.
 • 3 Het zuinige geheim
  Een klein kacheltje moet heel heet worden om een ruimte te verwarmen. Een heel groot verwarmingselement hoeft lang niet zo heet te worden om toch comfortabel te verwarmen. Dat is het zuinige geheim van vloerverwarming en de nog modernere wandverwarming.
 • 4 HR-ketel bespaart 10%
  Een cv-ketel die meer dan vijftien jaar oud is, gebruikt te veel gas. Met een nieuwe HR-ketel kunt u jaarlijks 15% besparen op uw stookkosten in vergelijking met een conventionele ketel. Zo verdient de nieuwe ketel zichzelf terug. Een HR-ketel hergebruikt de warmte die anders door uw schoorsteen verdwijnt.
 • 5 Onderhoud ketel bespaart
  Geregeld onderhoud van uw cv-ketel bespaart energie. Zonder onderhoud raakt de ketel zo vervuild en ontregeld, dat u storingen krijgt. Dan is het rendement al met ongeveer 10% gedaald.
 • 6 Kraan op radiator
  Heeft u ook zo’n hekel aan een jojotemperatuur in uw hobby of slaapkamer? Met een thermostaatkraan krijgt u uw kamer wel lekker constant warm. Wel even op laagste stand zetten als u er niet bent!
 • 7 Aardgas verwarmt goedkoper
  Verwarming op aardgas, bijvoorbeeld centrale verwarming met een HR-ketel, is zuiniger en driemaal goedkoper dan elektrische verwarming. Het zuinigst is de gaskachel, maar die biedt weer weinig comfort in andere vertrekken dan de huiskamer.
 • 8 Ouderwets voetenwerk
  Warme lucht stijgt op. Daarom kan het gebeuren dat het rond uw voeten onbehaaglijk koud is, terwijl de thermometer de juiste kamertemperatuur aanwijst. Vloerverwarming of -isolatie zijn ingrijpende oplossingen. Tot het zover is kunt u een ouderwetse energiemaatregel nemen: sloffen aan.
 • 9 Een ketel op maat
  Niet elke HR-ketel of boiler is geschikt voor uw huis. Laat u daarom goed adviseren over het beste warmwatertoestel dat precies voldoet aan uw wensen, en het meest geschikt is voor uw situatie.
 • 10 Buitenlucht is droger
  Goed ventileren is energie besparen! Een gezellig levend gezin produceert elke dag heel wat liters waterdamp waardoor de lucht in huis vochtig wordt. Door te ventileren met schone droge buitenlucht wordt het niet alleen een stuk gezonder in huis, het bespaart ook nog energie. Droge lucht opwarmen kost minder energie dan vochtige lucht opwarmen.
 • 11 Lege woning hoeft niet warm te zijn
  Als u eventjes de deur uit bent, heeft het geen zin de verwarming uit te zetten. Het opnieuw opwarmen van het huis vraagt dan meer energie dan het op peil houden van de temperatuur. Maar als u drie of vier uur uit huis bent, heeft het wel zin om de thermostaat lager te zetten.
 • 12 Thermostaat programmeren
  Het zuinigste stookt u met behulp van een thermostaat die u zelf kunt programmeren. Dan hoeft u niet steeds met de hand de temperatuur te regelen. U hoeft slechts eenmaal de tijden en temperaturen in te stellen, en de thermostaat doet de rest. Zet hem wel even in de vakantiestand als u een paar weken weg bent!
 • 13 Zelfdenkende thermostaat
  De zuinigste thermostaten nemen al het denkwerk van u over. Ze houden zelfs rekening met de buitentemperatuur en kiezen altijd de zuinigste oplossing.
 • 14 Het uurtje voor bedtijd
  In dat laatste uurtje voordat u gaat slapen, kunt u ongemerkt op uw stookkosten besparen. Dat doet u door de thermostaat zo in te stellen dat een uur voor bedtijd de verwarming laag gaat. Het duurt nog even voordat de temperatuur in huis echt zakt, en dat scheelt zo’n 4% op uw stookkosten.
 • 15 Gordijn is isolatie
  Elke avond kunt u een isolatielaag voor de ramen schuiven: gordijnen. Dan heeft de kou van buiten minder invloed en hoeft de ketel minder vaak aan te slaan.
 • 16 Schoorsteen is tochtgat
  Een open haard is gezellig en lekker warm. Maar als de haard niet brandt, is de schoorsteen een tochtgat. Dat kunt u voorkomen door dan de tochtklep te sluiten.
 • 17 Tochtstrip kampioen isolatie
  Door kieren bij ramen en deuren kan behoorlijk wat warmte uit uw woning verloren gaan. Tochtstrips zijn isolatiekampioenen: ze kosten weinig en verbeteren comfort en besparen flink. Uw besparing kan oplopen tot 50 m3 gas per jaar.
 • 18 Borstel tegen tocht
  Een brievenbus in of naast de voordeur kan een bron van tocht en kou zijn, waardoor de warmte de hele dag uit huis ontsnapt. Een tochtborstel, een klep of een kastje eromheen kan wonderen doen.
 • 19 Post uit de bus
  Kranten, bladen of pakken folders die half uit de brievenbus hangen, geven de tocht vrij spel. Zo kan de post u extra energie kosten. Als u de post uit de brievenbus haalt, heeft u die tochtborstel niet voor niets gemonteerd.
 • 20 Eerst eenvoudige maatregelen
  Technisch hoogstaande besparingstechniek is prachtig. Maar bedenk ook dat u eerst voor een paar tientjes eenvoudige maatregelen kunt nemen. Uw warmtepomp of HR++-glas zijn lang niet zo effectief als u nog geen tochtstrips of leidingisolatie heeft aangebracht.
 • 21 Wie warmte kaatst.
  Als de gevels van uw woning niet geïsoleerd zijn, en u toch energie wilt besparen, kunt u radiatorfolie tussen de muur en de cv-radiator aanbrengen. Die weerkaatst de warmte. Deze goedkope en simpele maatregel houdt al gauw een kwart van het warmteverlies via de muur tegen.
 • 22 Leidingen in een hoesje
  Simpel en goedkoop: pak de cv-leidingen in met speciale isolatiehoesjes. Dan ontsnapt er geen warmte onderweg, in kruipruimten of koude zolders. Dat kan al gauw 10 m3 gas per meter per jaar schelen.Dit geldt met name voor onverwarmde ruimtes.
 • 23 Van enkel glas naar superglas
  Plaatsen van het meest energiezuinige glas, HR++-glas, is pas echt rendabel als uw huis nog enkel glas heeft. Dat is vaak het geval bij woningen van voor 1985. Het bespaart energie en verhoogt het comfort (geen kou en geen condens).
 • 24 Isolatie is reuzezuinig
  Als het dak of de muren van uw huis niet geïsoleerd zijn, ontsnapt daar veel warmte. Kunt u het dak niet isoleren, denk dan aan vlieringisolatie. Soms kunt u het zelf, soms moet een aannemer het doen. Maar u bespaart al gauw honderden kubieke meters gas per jaar.
 • 25 Een onbehaaglijke vloer
  Een goede kruipruimte wordt goed geventileerd. De vloer kan daardoor onbehaaglijk koud aanvoelen. U gaat extra stoken, maar echt comfortabel wordt het niet. Dan kan een isolatielaag onder de vloer wonderen doen.
 • 26 Borstel de tocht weg
  Heeft u een garage of bijkeuken aan huis die niet verwarmd wordt? Dan kan er onder de deur aardig wat warmte ontsnappen. Met een tochtstrip of tochtborstel kunt u dit warmteverlies aanpakken.
 • 27 Waakvlam aan of uit?
  De waakvlam van uw geiser verbruikt weinig gas. Steeds weer uitzetten en aansteken is niet handig of comfortabel, want warm water gebruikt u de hele dag door. Maar als u langer dan 5 dagen van huis gaat, heeft het wel zin om de waakvlam te doven.
 • 28 Slimme plaats boiler
  Als u een boiler aanschaft, kunt u nagaan of er een slimmere plaats is voor het apparaat. Als u zorgt voor zo kort mogelijke leidingen voor warm water, kunt u besparen. Zo beperkt u het warmteverlies in de leidingen, en heeft u sneller warm water als u de kraan opent.
 • 29 Dunne leidingen besparen
  Als u de warme kraan sluit, blijft er warm water in de leiding achter. Dit water koelt af, en zo verliest u energie. U kunt voor warm water dunnere leidingen gebruiken. Dan is het warmteverlies vanzelf minder.
 • 30 Warm water ’s nachts
  Gebruikt u ’s nachts warm water? Zo niet, dan hoeft de boiler niet per se de hele nacht aan te staan. Een schakelklok kan er voor zorgen dat het apparaat elke nacht een aantal uren uitschakelt.
 • 31 Direct warm water
  Een close-inboiler in het keukenkastje geeft het comfort van direct warm water. Maar het verbruikt wel relatief veel elektriciteit. Door zo kort mogelijke leidingen toe te passen van de grote boiler naar de kraan, of dunnere warmwaterleidingen, is het extra boilertje misschien net niet nodig.
 • 32 Tijdschakelaar close-inboiler
  Een close-inboiler in het keukenkastje warmt de hele dag het water op, zodat het direct warm beschikbaar is. Als u ’s nachts geen warm water nodig heeft, kunt u een tijdschakelaar tussen stekker en stopcontact toepassen. Dan is het water alleen warm op de tijd die u wilt.
 • 33 Zonnig warm water
  Als u een nieuwe boiler wilt kopen, kan een zonneboiler interessant zijn. De collector past tegenwoordig op elk type dak. De zon verwarmt het water. Als het nodig is, wordt het automatisch bijgestookt met gas. Er zijn zelfs combinaties met een HR-ketel mogelijk. Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft van uw huidige gasverbruik voor warm water.
 • 34 Douchekop bespaart ook gas
  Met een waterbesparende douchekop halveert u bijna het waterverbruik voor douchen. Voor een gemiddelde Nederlander scheelt dat al gauw 40 liter warm water per douche! Dat scheelt per bewoner per jaar ruim 10.000 liter water dat niet opgewarmd hoeft te worden.
 • 35 Scheren zonder stromend water
  Wie zich scheert met een mes, kan niet zonder warm water. Makkelijk om steeds dat mesje onder de lopende kraan te houden. Even de wastafelstop gebruiken, en dan de kraan uitzetten, is nog makkelijker. Dat scheelt niet alleen tientallen liters water per scheerbeurt, maar ook het gas waarmee het water opgewarmd wordt.
 • 36 Bad is driemaal douche
  De verlokkingen van een warm bad… Heerlijk om af en toe te badderen. Het gebruikt wel meer energie en water dan douchen, gemiddeld driemaal zoveel. En kost ook driemaal zoveel gas, om het water te verwarmen.
 • 37 Onderwateraardappel
  Zelf groenten of aardappelen koken? Dat gaat het meest efficient als ze niet helemaal onder water verdwijnen. Als ze half onder water staan, hoeft u minder gas of elektriciteit te gebruiken om te koken en wordt alles toch gaar.
 • 38 Een deksel voor de restwarmte
  Zonder deksel op de pan kunt u precies zien hoe het met het eten staat. Dat is handig, maar kost wel meer gas of elektriciteit. Koken met deksel erop zorgt er voor dat de warmte in de pan blijft, en de stoom nuttig gebruikt wordt.
 • 39 Koken op vol vermogen
  Als iets eenmaal aan de kook is, kan de vlam of elektrische pit lager gezet worden, zonder dat het kookproces stopt. Doorkoken op vol vermogen kost extra energie en zorgt er niet voor dat het eten sneller klaar is.
 • 40 Zuinig van de volle grond
  Seizoensgroente, die van de volle grond komt, heeft veel minder energie nodig gehad dan groente uit de kas. De winter is bijvoorbeeld het koolseizoen. Kies postelein en rabarber in april, koolrabi in mei, zomerpeen in juni, en verse tomaten in augustus. Na de eerste vorst is er weer boerenkool!
 • 43 Koken onder druk
  Met een snelkookpan kunt u groenten in de helft van de kooktijd gaar krijgen. Dat komt door de stoomdruk die ontwikkeld wordt. Er zijn zelfs pannen waar verschillende delen van de maaltijd tegelijk in kunnen.
 • 44 Koken op gas goedkoper
  “Al heeft het open vuur natuurlijk ook nadelen: koken op gas is bijna altijd goedkoper dan elektrisch koken. Alleen het opwarmen van eenpersoonsmaaltijden in de magnetron is efficiënter dan op gas. Heeft u Warmte (Stadsverwarming), dan kunt u vaak niet kiezen voor koken op Gas.
 • 45 Hoeveel water wilt u koken?
  Een elektrische waterkoker is handig en snel. Maar is hij zuiniger dan een fluitketel op het gasfornuis? Dat hangt af van het apparaat, en de hoeveelheid water die u kookt. Bij kleine hoeveelheden, tot een halve liter, is de waterkoker meestal zuiniger. Een waterkoker is altijd zuiniger dan een elektrisch fornuis.
 • 46 Laat de afwas staan
  Het is wel erg proper om voor elk kopje of bordje de hete kraan open te draaien, borstel en zeep te pakken, en af te wassen. U gebruikt echter minder heet water als u die afwas eens per dag, in een keer, in een teiltje doet. Of in een zuinige vaatwasmachine. Een prima excuus om de afwas te laten staan!
 • 47 Mag ik even een teiltje?
  Afwassen onder de lopende kraan betekent steeds vers water, maar kost in tien minuten al gauw 40 liter warm water. In een afwasteiltje kan acht liter water, waarmee u dezelfde hoeveelheid vaat kunt wassen.
 • 48 Was droog op gas
  De meeste wasdrogers in Nederland werken op elektriciteit. Een gas-wasdroger doet het werk in de helft van de tijd. Bovendien is gas goedkoper dan elektriciteit.
 • 49 Ongemerkt op stookkosten besparen
  In dat laatste uurtje voordat u gaat slapen, kunt u ongemerkt op uw stookkosten besparen. Dat doet u door de thermostaat zo in te stellen dat een uur voor bedtijd de verwarming laag gaat. Het duurt nog even voordat de temperatuur in huis echt zakt, en dat scheelt zo’n 4% op uw stookkosten.
 • 50 Energie besparen met de tuin
  Waait de wind altijd uit dezelfde hoek tegen uw huismuur? Een heg in uw tuin, op de goede plaats, kan kouverlies door die muur beperken. Zo bespaart u energie met de keuze van beplanting.
 • 51 Gebruik nachtventilatie
  In de zomer willen we koelte in huis. Een airco gebruikt daarvoor elektriciteit. Als u in de koelere nacht de ramen goed openzet, koelt uw hele woning af. En hoeft u de airco minder of niet te gebruiken. Een ge?soleerde woning houdt die koelte overdag beter vast, zeker als u de ramen (en gordijnen) dichtdoet voor het warm wordt.
 • 52 Verwarming grootste post
  Wist u dat het gemiddelde huishouden in Nederland 75% van het gekochte gas gebruikt voor het verwarmen van het huis? Op het stoken valt dus relatief veel te besparen. Het verlagen van de kamertemperatuur met 1 graad scheelt gemiddeld al 6% in de stookkosten.
 • 53 Gratis zonne-energie
  In de winter kan de zon uw kamer gratis warmer maken. Zonder hulp van zonnepanelen. Laat de zon zo veel mogelijk binnen. Daarvoor hoeft u alleen de gordijnen van zongerichte ramen overdag open te houden.
 • 54 Douchen voor half geld met de douchewater-WTW
  “Het water dat tijdens het douchen in het afvoerputje verdwijnt, neemt onnodig veel warmte mee. De douchewater-WTW voert het verse koude leidingwater langs dit hete afvoerwater, zodat de warmte opnieuw wordt gebruikt. Hierdoor kost een douchebeurt tot 60 % minder energie. Een gezin bespaart daarmee op stookkosten al gauw ? 100 per jaar. Er wordt tegenwoordig veel meer en langer gedoucht dan vroeger. Sinds vrijwel alle woningen goed geïsoleerd zijn, komt het gasverbruik vooral op het conto van douchen. Met warmtewinning uit douchewater kan het gasverbruik van een huishouden dus drastisch worden teruggebracht.”