Loading...

Warmte besparen

Heb jij het vaak koud? Heb je een oudere woning? Wil jij altijd een warm huis? Dan zijn er een hele boel acties die je kunt ondernemen om toch voordelig warmte te realiseren. De verwarming aanzetten is namelijk niet altijd de oplossing. Je kunt hier honderden euro’s extra aan kwijt zijn (energierekening). Onze energie-experts zijn voor je aan de slag gegaan om te kijken hoe jij het gas en stroom verbruik voor de verwarming / een warmte woning kunt beperken. Lees ook meer informatie over water.

Tips voor besparen op warmte

Dit zijn tips om warmte te besparen die u kunt selecteren voor uw eigen tiplijst:

 • 1 Gevoelstemperatuur vloerverwarming
  Bij vloerverwarming ontstaat de warmte op het laagste punt van uw kamer. De ‘gevoelstemperatuur’ is daardoor hoger dan bij cv-radiatoren. Daardoor kunt u de thermostaat lager afstellen. De kamertemperatuur verlagen met 1 graad bespaart 6% op uw stookkosten.
 • 2 Het zuinige geheim
  Een klein kacheltje moet heel heet worden om een ruimte te verwarmen. Een heel groot verwarmingselement hoeft lang niet zo heet te worden om toch comfortabel te verwarmen. Dat is het zuinige geheim van vloerverwarming en de nog modernere wandverwarming.
 • 3 Kraan op radiator
  Heeft u ook zo’n hekel aan een jojotemperatuur in uw hobby of slaapkamer? Met een thermostaatkraan krijgt u uw kamer wel lekker constant warm. Wel even op laagste stand zetten als u er niet bent!
 • 4 Ouderwets voetenwerk
  Warme lucht stijgt op. Daarom kan het gebeuren dat het rond uw voeten onbehaaglijk koud is, terwijl de thermometer de juiste kamertemperatuur aanwijst. Vloerverwarming of -isolatie zijn ingrijpende oplossingen. Tot het zover is kunt u een ouderwetse energiemaatregel nemen: sloffen aan.
 • 5 Buitenlucht is droger
  Goed ventileren is energiebesparen! Een gezellig levend gezin produceert elke dag heel wat liters waterdamp waardoor de lucht in huis vochtig wordt. Door te ventileren met schone droge buitenlucht wordt het niet alleen een stuk gezonder in huis, het bespaart ook nog energie. Droge lucht opwarmen kost minder energie dan vochtige lucht opwarmen.
 • 6 Het uurtje voor bedtijd
  In dat laatste uurtje voordat u gaat slapen, kunt u ongemerkt op uw stookkosten besparen. Dat doet u door de thermostaat zo in te stellen dat een uur voor bedtijd de verwarming laag gaat. Het duurt nog even voordat de temperatuur in huis echt zakt, en dat scheelt zo’n 4% op uw stookkosten.
 • 7 Gordijn is isolatie
  Elke avond kunt u een isolatielaag voor de ramen schuiven: gordijnen. Dan heeft de kou van buiten minder invloed en hoeft de ketel minder vaak aan te slaan.
 • 8 Schoorsteen is tochtgat
  Een open haard is gezellig en lekker warm. Maar als de haard niet brandt, is de schoorsteen een tochtgat. Dat kunt u voorkomen door dan de tochtklep te sluiten.
 • 9 Tochtstrip kampioen isolatie
  Door kieren bij ramen en deuren kan behoorlijk wat warmte uit uw woning verloren gaan. Tochtstrips zijn isolatiekampioenen: ze kosten weinig en verbeteren comfort en besparen flink. Uw besparing kan oplopen tot 50 m3 gas per jaar.
 • 10 Borstel tegen tocht
  Een brievenbus in of naast de voordeur kan een bron van tocht en kou zijn, waardoor de warmte de hele dag uit huis ontsnapt. Een tochtborstel, een klep of een kastje eromheen kan wonderen doen.
 • 11 Wie warmte kaatst
  Als de gevels van uw woning niet geïsoleerd zijn, en u toch energie wilt besparen, kunt u radiatorfolie tussen de muur en de cv-radiator aanbrengen. Die weerkaatst de warmte. Deze goedkope en simpele maatregel houdt al gauw een kwart van het warmteverlies via de muur tegen.
 • 12 Leidingen in een hoesje
  Simpel en goedkoop: pak de cv-leidingen in met speciale isolatiehoesjes. Dan ontsnapt er geen warmte onderweg, in kruipruimten of koude zolders. Dat kan al gauw 10 m3 gas per meter per jaar schelen.Dit geldt met name voor onverwarmde ruimtes.
 • 13 Van enkel glas naar superglas
  Plaatsen van het meest energiezuinige glas, HR++-glas, is pas echt rendabel als uw huis nog enkel glas heeft. Dat is vaak het geval bij woningen van voor 1985. Het bespaart energie en verhoogt het comfort (geen kou en geen condens).
 • 14 Isolatie is reuzezuinig
  Als het dak of de muren van uw huis niet geïsoleerd zijn, ontsnapt daar veel warmte. Kunt u het dak niet isoleren, denk dan aan vlieringisolatie. Soms kunt u het zelf, soms moet een aannemer het doen. Maar u bespaart al gauw honderden kubieke meters gas per jaar.
 • 15 Een onbehaaglijke vloer
  Een goede kruipruimte wordt goed geventileerd. De vloer kan daardoor onbehaaglijk koud aanvoelen. U gaat extra stoken, maar echt comfortabel wordt het niet. Dan kan een isolatielaag onder de vloer wonderen doen.
 • 16 Borstel de tocht weg
  Heeft u een garage of bijkeuken aan huis die niet verwarmd wordt? Dan kan er onder de deur aardig wat warmte ontsnappen. Met een tochtstrip of tochtborstel kunt u dit warmteverlies aanpakken.
 • 17 Dunne leidingen besparen
  Als u de warme kraan sluit, blijft er warm water in de leiding achter. Dit water koelt af, en zo verliest u energie. U kunt voor warm water dunnere leidingen gebruiken. Dan is het warmteverlies vanzelf minder.
 • 18 Douchekop bespaart ook gas
  Met een waterbesparende douchekop halveert u bijna het waterverbruik voor douchen. Voor een gemiddelde Nederlander scheelt dat al gauw 40 liter warm water per douche! Dat scheelt per bewoner per jaar ruim 10.000 liter water dat niet opgewarmd hoeft te worden.
 • 19 Scheren zonder stromend water
  Wie zich scheert met een mes, kan niet zonder warm water. Makkelijk om steeds dat mesje onder de lopende kraan te houden. Even de wastafelstop gebruiken, en dan de kraan uitzetten, is nog makkelijker. Dat scheelt niet alleen tientallen liters water per scheerbeurt, maar ook het gas waarmee het water opgewarmd wordt.
 • 20 Bad is driemaal douche
  De verlokkingen van een warm bad… Heerlijk om af en toe te badderen. Het gebruikt wel meer energie en water dan douchen, gemiddeld driemaal zoveel. En kost ook driemaal zoveel gas, om het water te verwarmen.
 • 21 Mag ik even een teiltje?
  Afwassen onder de lopende kraan betekent steeds vers water, maar kost in tien minuten al gauw 40 liter warm water. In een afwasteiltje kan acht liter water, waarmee u dezelfde hoeveelheid vaat kunt wassen.
 • 22 Ongemerkt op stookkosten besparen
  In dat laatste uurtje voordat u gaat slapen, kunt u ongemerkt op uw stookkosten besparen. Dat doet u door de thermostaat zo in te stellen dat een uur voor bedtijd de verwarming laag gaat. Het duurt nog even voordat de temperatuur in huis echt zakt, en dat scheelt zo’n 4% op uw stookkosten.
 • 23 Energie besparen met de tuin
  Waait de wind altijd uit dezelfde hoek tegen uw huismuur? Een heg in uw tuin, op de goede plaats, kan kouverlies door die muur beperken. Zo bespaart u energie met de keuze van beplanting.
 • 24 Gebruik nachtventilatie
  In de zomer willen we koelte in huis. Een airco gebruikt daarvoor elektriciteit. Als u in de koelere nacht de ramen goed openzet, koelt uw hele woning af. En hoeft u de airco minder of niet te gebruiken. Een ge?soleerde woning houdt die koelte overdag beter vast, zeker als u de ramen (en gordijnen) dichtdoet voor het warm wordt.
 • 25 Gratis zonne-energie
  In de winter kan de zon uw kamer gratis warmer maken. Zonder hulp van zonnepanelen. Laat de zon zo veel mogelijk binnen. Daarvoor hoeft u alleen de gordijnen van zongerichte ramen overdag open te houden.
 • 26 Douchen voor half geld met de douchewater-WTW
  Het water dat tijdens het douchen in het afvoerputje verdwijnt, neemt onnodig veel warmte mee. De douchewater-WTW voert het verse koude leidingwater langs dit hete afvoerwater, zodat de warmte opnieuw wordt gebruikt. Hierdoor kost een douchebeurt tot 60 % minder energie. Een gezin bespaart daarmee op stookkosten al gauw ? 100 per jaar. Er wordt tegenwoordig veel meer en langer gedoucht dan vroeger. Sinds vrijwel alle woningen goed ge?soleerd zijn, komt het gasverbruik vooral op het conto van douchen. Met warmtewinning uit douchewater kan het gasverbruik van een huishouden dus drastisch worden teruggebracht.