Loading...

Elektriciteit besparen

Een van de grootste kostenposten van de maandelijkse uitgaven is natuurlijk de energierekening. Het aandeel stroom daarin is aanzienlijk. Je kunt eenvoudig een lagere energierekening krijgen door het verbruik van stroom te beperken. Helaas verbruiken alle apparaten in een woning natuurlijk elektra. Toch kan je door slim na te denken en bewuster om te gaan met deze apparaten een hoop winst behalen. Lees ook meer informatie over gas.

Tips voor besparen op elektriciteit

Dit zijn de tips om elektriciteit te besparen die u kunt selecteren voor uw eigen tiplijst

 • 1 Aardgas verwarmt goedkoper
  Verwarming op aardgas, bijvoorbeeld centrale verwarming met een HR-ketel, is zuiniger en driemaal goedkoper dan elektrische verwarming. Het zuinigst is de gaskachel, maar die biedt weer weinig comfort in andere vertrekken dan de huiskamer.
 • 2 Radiator of onderdeken
  Een koude slaapkamer zonder centrale verwarming kunt u warm stoken met een elektrische radiator. Maar denk ook eens aan een elektrische onderdeken. Die gebruikt veel minder elektriciteit, en biedt precies het comfort waar u dat wilt: in bed.
 • 3 Warmtelek waterbed
  Is het waterbed een energieverslinder? Dat hangt af van een heleboel omstandigheden. Het water moet in ieder geval verwarmd worden. Als u voor een waterbed kiest, is het dus handig om te zorgen voor een isolerende laag tussen het bed en de vloer. Zonder warmtelek blijft het bed beter op temperatuur.
 • 4 Onderwateraardappel
  Zelf groenten of aardappelen koken? Dat gaat het meest efficient als ze niet helemaal onder water verdwijnen. Als ze half onder water staan, hoeft u minder gas of elektriciteit te gebruiken om te koken en wordt alles toch gaar.
 • 5 Het geheim zit in ‘die bodem’
  Als u elektrisch kookt, gebruikt u de energie optimaal door pannen met een vlakke en dikke bodem te gebruiken. Deze dragen de warmte goed over.
 • 6 Inductie: geen verlies
  Gebruikt u een inductiefornuis, dan wordt alleen dat deel van de kookplaat warm waarop uw pan staat. Bij een kleine pan op een grote kookplaat heeft u zo geen energieverlies.
 • 7 Zuinig van de volle grond
  Seizoensgroente, die van de volle grond komt, heeft veel minder energie nodig gehad dan groente uit de kas. De winter is bijvoorbeeld het koolseizoen. Kies postelein en rabarber in april, koolrabi in mei, zomerpeen in juni, en verse tomaten in augustus. Na de eerste vorst is er weer boerenkool!
 • 8 Vis sneller klaar
  De visliefhebber bespaart veel bij het koken: de bereidingstijden van het ‘zeefruit’ zijn vaak korter dan van vlees. Vaak hoeft u elke zijde slechts enkele minuten te bakken.
 • 9 Grote vlam, zuinig roerbakken
  Roerbakken is erg energiezuinig. De essentie van roerbakken is dat het grote metaaloppervlak van de pan flink heet wordt. Gebruik dus een grote vlam. Het voedsel wordt dan in korte tijd gaar, en moet in beweging blijven om aanbranden te voorkomen.
 • 10 Magnetron soms zuiniger
  Als u eenmansporties eten opwarmt, is de magnetron het zuinigst, want die werkt vliegensvlug. Maar als u voor vier man spinazie ontdooit en opwarmt, is een gaspit zuiniger.
 • 11 Gratis elektrisch koken
  Een gietijzeren elektrische kookplaat blijft nog even warm als hij uitstaat. Zo kunt u de plaat eerder laag zetten, of uit. Als u dat structureel doet, kan dat tot 10% van het verbruik besparen. Dit werkt echter niet bij inductiekoken: keramische kookplaten zijn direct koel.
 • 12 Een pan die past
  Eenvoudig besparen tijdens het koken? Gebruik dan goed passende pannen op een elektrische kookplaat. Als de pannen kleiner zijn dan de kookplaat, kost dat energie.
 • 13 Koken onder druk
  Met een snelkookpan kunt u groenten in de helft van de kooktijd gaar krijgen. Dat komt door de stoomdruk die ontwikkeld wordt. Er zijn zelfs pannen waar verschillende delen van de maaltijd tegelijk in kunnen.
 • 14 Warm zonder plaatje
  Het koffiezetapparaat gebruikt nauwelijks elektriciteit om de koffie te zetten. De meeste stroom gaat op aan het warmhoudplaatje. Met een thermoskan kunt u dus een flinke besparing bereiken, en toch uw koffie lekker warm houden.
 • 15 Koken op gas goedkoper
  “Al heeft het open vuur natuurlijk ook nadelen: koken op gas is bijna altijd goedkoper dan elektrisch koken. Alleen het opwarmen van eenpersoonsmaaltijden in de magnetron is efficiĆ«nter dan op gas.
 • 16 Hoeveel water wilt u koken?
  Een elektrische waterkoker is handig en snel. Maar is hij zuiniger dan een fluitketel op het gasfornuis? Dat hangt af van het apparaat, en de hoeveelheid water die u kookt. Bij kleine hoeveelheden, tot een halve liter, is de waterkoker meestal zuiniger. Een waterkoker is altijd zuiniger dan een elektrisch fornuis.
 • 17 Oud koelbeestje
  Hoe ouder de koelkast is, hoe meer stroom hij verbruikt. Een nieuwe kan wel driemaal zuiniger zijn dan een oud beestje van twintig jaar terug. Dat scheelt al gauw tientallen euro’s.
 • 18 Hittegolfje in koelkast
  Een koelkast moet aan het werk als de temperatuur omhoog gaat. Als u eten in de koelkast wilt bewaren, kunt het er beter niet warm inzetten. Dan moet de motor extra hard aan de slag om dat hittegolfje weg te werken.
 • 19 Kou botst met warmte
  Om goed te kunnen koelen, moet een koelkast zijn warmte kwijt kunnen. Zet hem daarom bij voorkeur niet in een te warme ruimte, of naast een oven of verwarming. Dan moet de motor vaker aanslaan.
 • 20 Ontdooien bespaart
  Elke vriezer en ook koelkast met vriesvak werkt het beste als hij geregeld ontdooid wordt. Op het koelelement of het vriesvak ontstaat een laagje ijs. Als dit ijslaagje twee millimeter dik is, gebruikt de vriezer al 10% meer energie. Ontdooi daarom twee keer per jaar.
 • 21 Koelkast geen vrieskist
  De beste temperatuur om uw koelkast in te stellen is tussen de 5 en 7 graden Celsius. Kouder hoeft niet en kost veel energie. Met een speciale koelkastthermometer kunt u controleren of de thermostaat nog goed werkt.
 • 22 Laat warmte niet naar binnen sluipen.
  Als u de koelkast open doet, begint direct de warme lucht de koelkast in te stromen. U verliest zo min mogelijk energie als u de deur snel sluit.
 • 23 Afsluitstrip koelkast
  Ook als uw koelkast nog koelt als de beste, kan hij energie verliezen. Als de afsluitstrip verdroogd is bijvoorbeeld. Dan ontstaan er kieren, komt er warmte binnen en slaat de motor steeds weer aan.
 • 24 Niet met rug tegen muur
  De koelkast voert zijn warmte af via de condensor aan de achterkant van het apparaat. Als u deze direct tegen de muur plaatst, werkt dat minder goed en slaat de motor vaker aan. Zo verbruikt u meer energie. Laat dus een kier open.
 • 25 Stof afnemen is zuinig
  Het leidingwerk achterop de koelkast, de condensor, voert warmte af. Als het helemaal onder de stofnesten zit, werkt dit minder goed en verbruikt de koelkast meer energie. Eens per jaar stof afnemen houdt het apparaat zuinig.
 • 26 Diepvrieskou recyclen
  Iets uit de diepvries ontdooien kan makkelijk in de magnetron. Het dooien kost dan wel extra energie. Als u het bevroren product een dag van tevoren in de koelkast legt, ontdooit het geleidelijk, en bespaart u zelfs energie door de diepvrieskou te hergebruiken.
 • 27 -18 is koud genoeg
  De diepvriezer doet zijn werk het best bij -18 graden. Nog kouder zetten kost relatief veel energie.
 • 28 Diepvriezer kan niet tegen kou
  Het lijkt ideaal: de diepvriezer in een lekker koude ruimte zetten. Maar hierdoor kan de thermostaat ontregeld raken, en de temperatuur in de vriezer juist oplopen.
 • 29 Laat warmte niet naar binnen sluipen
  Als u de diepvriezer open doet, begint direct de koude luchtinhoud weg te stromen. U verliest zo min mogelijk energie als u de deur snel sluit.
 • 30 Vaatwassen met de zon of HR
  Een vaatwasser gebruikt elektriciteit om water te verwarmen. Dat kan veel effici?nter. Als uw vaatwasser geschikt is om met warm water (60 tot 65 graden) gevuld te worden, kunt u een leiding van de HR-combiketel ernaartoe leggen. Nog zuiniger is het om warm water uit de zonneboiler hiervoor te gebruiken.
 • 31 Wassen en sparen
  Als u de vaatwasser niet met warm water kunt vullen, bestaat misschien wel de mogelijkheid om een spaarprogramma te gebruiken. Dan verwarmt u het water slechts tot 50 graden, in plaats van 65 graden.
 • 32 Vaatwasser liefst vol
  Afwassen met een vaatwasser kan zuiniger zijn dan het ouderwetse handwerk. Net hoe u er mee omgaat. Pas als de vaatwasser goed vol zit, is hij rendabel. Denk ook eens aan een klein formaat, of een apparaat dat zijn wasprogramma aanpast aan de hoeveelheid vuile vaat.
 • 33 Pluizen isoleren ook
  De wasdroger werkt het zuinigste als hij de warme, vochtige lucht goed kwijt kan. Daarom wordt aangeraden om de pluizenzeef na elke droogbeurt schoon te maken. Anders ontstaat er ongewenste ‘isolatie’.
 • 34 Wasmachine: kilootje meer
  Het Nederlandse gezin stopt 3,5 kilo wasgoed per keer in de wasmachine. Terwijl dit apparaat best 4,7 kilo aankan. Als u meer was in de trommel stopt, hoeft de wasmachine niet zo vaak te draaien. Probleem is vaak het opsparen van de was. Een goed excuus voor een uitgebreide garderode.
 • 35 Spaarstand
  Als de trommel van de wasmachine nog niet vol is, maar u wilt wel graag wassen, kunt u er altijd voor kiezen om de spaarstand te gebruiken. Die is er speciaal voor halfvolle trommels, of niet erg vervuilde was.
 • 36 Iets minder heet, de helft goedkoper
  Als u op 60 graden wast in plaats van op 40 graden, kost dat tweemaal zoveel energie. Dat tikt aardig aan, als u zich bedenkt dat de wasmachine jaarlijks al gauw 200 trommels draait.
 • 37 Was droog zonder droger
  Een wasdroger gebruikt elektriciteit of gas. Zelfs in ons kikkerlandje zijn er uurtjes waarop u de was ook buiten kunt laten drogen. Dat kan een kwart van het verbruik van de droger besparen.
 • 38 Was droog op gas
  De meeste wasdrogers in Nederland werken op elektriciteit. Een gas-wasdroger doet het werk in de helft van de tijd. Bovendien is gas goedkoper dan elektriciteit.
 • 39 Was zuiniger drogen
  De ene wasdroger is de andere niet. Een luchtdroger is zuiniger dan een condensdroger; het scheelt al gauw 40 kilowattuur per jaar. Maar voor een luchtdroger moet u een afvoer naar buiten kunnen maken.
 • 40 Spaar met lampen
  Spaarlampen verbruiken gemiddeld 80% minder stroom dan gewone gloeilampen. En ze gaan tienmaal zo lang mee. Op plaatsen waar lampen vaak branden, kunt u zo het meest besparen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar dat verschil heeft u er zo uit.
 • 41 Reken uw besparing uit
  Het is niet moeilijk om uit te rekenen hoeveel u met een spaarlamp kunt verdienen. Deel het verbruik van een gloeilamp door 5 en u weet het verbruik van een spaarlamp die evenveel licht geeft. Vergelijk bijvoorbeeld een 60 watt gloeilamp met een spaarlamp van 11 of 13 watt.
 • 42 TL voor heel veel licht
  Als u in een ruimte altijd veel licht nodig heeft, kunt u een TL-buis monteren in plaats van extra gloeilampen. Deze verbruikt relatief weinig energie en geeft veel licht.
 • 43 TL-buis ook kort uit
  Dat u een TL-buis beter kunt laten branden, omdat hij zoveel energie nodig heeft om te starten, is achterhaald. Het is goedkoper om ze uit te zetten, ook bij kleine pauzes.
 • 44 Halogeen: wel mooi, geen spaar
  Moderne halogeenverlichting is prachtig als accent- of sfeerverlichting. U kunt ze prachtig dimmen. Maar het zijn geen spaarlampen. Langdurig dimmen kan zelfs de levensduur van de lamp verkorten.
 • 45 Een doekje over de lampenkap
  Besparen kan zo simpel zijn. Een vuile lampenkamp laat minder licht door. Haal er eens een vochtig doekje langs, misschien is het niet meer nodig om er een zwaardere lamp in te draaien!
 • 46 Dimlicht zonder variatie
  Met een dimmer kunt u het licht precies afstellen naar uw behoefte. Bij veel Nederlandse huishoudens staat de dimmer altijd in dezelfde stand. In zo’n geval kunt u besparen door een lamp met een lager wattage, zonder dimmer, te gebruiken. Als de dimmer halverwege staat verbruik de lamp nog altijd 75% van z’n maximale verbruik.
 • 47 Kleur geeft licht
  Betere verlichting hoeft geen kwestie van techniek of geld te zijn. In een kamer met lichtgekleurde wanden hoeft u minder verlichting te gebruiken dan bij donkere kleuren. Lichte kleuren reflecteren, donkere kleuren nemen licht op.
 • 48 Gratis gestreken
  Het zuinigste is om uw zakdoeken helemaal niet te strijken. Maar als u wel prijs stelt op gestreken zakdoeken, kunt u dat gratis doen. Na het strijken van een overhemd kan de strijkbout uit, waarna de restwarmte voldoende is voor een zakdoekje of wat.
 • 49 De stofzuigtornado
  Er zijn stofzuigers met veel en minder vermogen. De zuigkracht hangt echter niet per se af van de hoeveelheid watt. De beste zuiger is er een die effici?nt met energie omgaat. Daarover kunt u zich laten informeren door de verkoper.
 • 50 Schoon zuigt zuinig
  Een volle stofzuigerzak zorgt er voor dat uw stofzuiger minder kracht heeft. Dat zuigt niet prettig en doordat je langer bezig bent verbuik je meer energie dan nodig. Leeg de stofzuigerzak dus regelmatig.
 • 51 Sluipverbruik fax
  Een faxapparaat staat altijd aan. Hij gebruikt maar weinig stroom om faxen te verzenden en ontvangen. Van de 76 kWh die de gemiddelde fax per jaar gebruikt, komt 75 kWh voor rekening van de standby-stand.
 • 52 Slaapstand of helemaal uit
  Een tv-decoder, videorecorder of televisie kennen een standby-stand: ze doen het niet, maar staan ook niet helemaal uit. Deze slaapstand veroorzaakt ‘sluipverbruik’, gemiddeld per huishouden wel 400 kWh per jaar. Probeer de apparaten zoveel mogelijk helemaal uit te zetten.
 • 53 Oplader mobieltje verbruikt altijd
  Handig om de oplader van uw mobiele telefoon altijd in het stopcontact te laten hangen. Dan hoeft u hem nooit te zoeken. Maar wist u dat deze transformator ook stroom verbruikt zonder dat uw mobieltje eraan gekoppeld is? U kunt besparen door de stekker eruit te halen als uw mobieltje opgeladen is.
 • 54 Computer in standby
  Even achter de computer vandaan? Als u hem in de standby-stand zet, gebruikt hij driemaal zo weinig energie. Als u langer dan een uur de computer niet gebruikt, is het rendabel om hem helemaal uit te zetten. In het gemiddelde huishouden staat de computer jaarlijks 570 uur aan en 2200 uur op stand-by.
 • 55 Plat beeldscherm
  Moderne, platte beeldschermen voor de computer zijn mooi en praktisch. Wist u dat een klassieke monitor met beeldbuis tot driemaal meer elektriciteit gebruikt dan zo’n plat TFT-scherm?
 • 56 Laptop is zuiniger
  Een laptop is ontworpen om zo lang mogelijk op de batterij te kunnen werken. Daarom verbruikt hij veel minder energie dan een desktop PC. Het gemiddeld verbruik van een laptop is circa 25 Watt.
 • 57 Stekkerblok met aan/uit-knop
  Er zijn van die apparaten waar geen ‘uit’-knop op zit. Die blijven altijd in slaapstand, en verbruiken zo energie tot u de stekker eruit trekt. U kunt dan een stekkerblok gebruiken met een schakelaar. Daarmee zet u de aangesloten apparaten met een klik uit.
 • 58 E-mail, print of fax?
  De mogelijkheden om elkaar te schrijven zijn enorm. Maar welke is het zuinigst? Het sturen van een e-mail is zuiniger, als u de computer toch al aan had staan, dan het maken van een print of het versturen van een fax. Want daarvoor moet extra apparatuur aan de slag.
 • 59 Licht of schaduw in huis
  Bomen hebben een belangrijke functie in het milieu. En ze zijn mooi. Maar denk er ook eens aan dat die hoge boom in uw tuin er voor kan zorgen dat het in huis donker is, waardoor u langer het licht aan moet houden. Snoeien kan zo elektriciteit besparen.
 • 60 Muurplant koelt af
  Een muurplant tegen de zuidgevel van uw huis kan er voor zorgen dat de muur ’s zomers minder warm wordt. Zo kan het in huis koeler blijven.
 • 61 Zon als sfeerlicht
  U kunt de tuin sfeervol verlichten zonder stroomverbruik en kabelgraverij. Denk eens aan die lampjes op zonne-energie die zo in de grond te prikken zijn. Kleine ledjes geven een sfeervol lichtje en worden opgeladen door de zon.
 • 62 Een schakelaar op de tuinlamp
  U kunt de buitenlamp met de hand aan- en uitzetten als u hem nodig hebt. Andere mensen nemen een tijdschakelklok. Het voordeel is dat u nooit vergeet het licht uit te doen, het nadeel is dat het ook brandt als het licht niet nodig is. Denk ook eens aan een buitenlamp met bewegingsmelder.
 • 63 Stekker-kWh-meter
  Meten is weten. Die waarheid geldt ook bij het besparen. Er zijn apparaatjes in de handel die u tussen de stekker en het stopcontact kunt bevestigen, om te meten hoeveel kilowattuur een apparaat verbruikt. Met zo’n stekker-kWh-meter weet u het precies.
 • 64 Elektriciteits-topper
  Waar besteedt de Nederlander de meeste elektriciteit aan? Televisie? Computer? Mis. Reiniging door wasmachine, wasdroger en vaatwasser, gebruikt 21% van de elektriciteit in onze huishoudens. Daar valt dus veel te besparen. Koeling (18%) staat tweede.
 • 65 Gebruik nachtventilatie
  In de zomer willen we koelte in huis. Een airco gebruikt daarvoor elektriciteit. Als u in de koelere nacht de ramen goed openzet, koelt uw hele woning af. En hoeft u de airco minder of niet te gebruiken. Een ge?soleerde woning houdt die koelte overdag beter vast, zeker als u de ramen (en gordijnen) dichtdoet voor het warm wordt.
 • 66 Maak uw eigen elektriciteit
  Met een zonnepaneel op het dak van uw huis maakt u zelf stroom. Ook als het bewolkt is kunt u zo een deel van uw eigen behoefte dekken. Fantastische techniek: zonder bewegende delen elektriciteit uit de zon in huis!
 • 67 Kerstverlichting op de klok
  Kerstverlichting is heel sfeervol. Je ziet het ook steeds vaker buiten. Met een schakelklok tussen de stekker en het stopcontact vergeet u nooit om de sfeerlampjes uit te doen!
 • 68 Het espresso apparaat verbruikt meer dan u denkt!
  Heeft u uw espresso apparaat per dag een uurtje aanstaan, dan kost dit al gauw 75 kWh per jaar. Zet hem daarom uit als u hem niet gebruikt.
 • 69 Let op Led!
  Nieuwste verlichting is gebaseerd op LED’s. U kent ze vast wel van de fietsverlichting. Ook voor in huis zijn ze nu te koop. Nog niet zo zuinig als spaarlampen, maar binnenkort wel zuiniger dan halogeenspots. En de ontwikkelingen staan nog lang niet stil. Er zijn zelfs LED spots waarvan je de kleur kunt instellen! Dus niet alleen energie besparen, maar ook nieuwe verlichtingsmogelijkheden. Bovendien gaan ze zeker tien keer langer mee dan gewone verlichting.
 • 70 50% energiebesparing met de Hotfill!
  Toe aan een nieuwe wasmachine of vaatwasser? Als warmtapwater met gas of stadsverwarming wordt opgewarmd, kan er energie worden besparen door te kiezen voor een hotfill apparaat. Die sluit u aan op de koud- en warmwaterleiding. Warm water maken met elektriciteit is duurder en minder energie-efficient dan met gas. Ook bestaande wasmachines en vaatwassers kunnen vaak worden aangesloten op de warmwaterleiding. Wel moet er dan een warmwaterkraan worden aangebracht bij de (af)wasmachine. Vraag er naar bij de installateur.