Weet jij hoe een energierekening werkt? Weet jij hoe je kunt besparen op de prijs van gas en stroom, of je energieverbruik kunt verminderen? In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van energiebesparingen.
Hoe kan ik op mijn energiekosten besparen?
Onder het kopje Energiebesparing op deze website vindt u vele besparingstips, waarmee u uw maandelijkse energiekosten drastisch kan verlagen. U kunt thuis al snel veel geld besparen door wat zuiniger om te springen met uw energieverbruik. Hieronder vindt u een altijd tips, die gegarandeerd werken en uw energierekening al snel met een bedrag van € 40,- op jaarbasis doet verminderen. Snel en gemakkelijk energie besparen? U kunt u uw energieverbruik makkelijk verminderen. Kijk maar eens kritisch rond in uw huis. Onze tips:
- Zet uw PC uit als u hem niet gebruikt. Een screensaver bespaart geen energie. Als u een nieuw beeldscherm aanschaft, overweeg dan een LCD scherm, deze verbruikt veel minder energie. Ter vergelijking: als u 12 uur per dag uw PC aan heeft kost dit gemiddeld 900 kWh per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Dit geldt ook voor alle randapparatuur van uw computer.
- Laat de tv en video niet stand-by staan, maar zet ze uit. Dit zijn sluipverbruikers. Als uw video altijd stand-by staat verbruikt hij zo’n 100 kWh per jaar.
- Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of voor het slapen gaan op 13 tot 15 graden. Het huis koelt dan niet teveel af en kan ’s ochtends zonder veel extra energie weer opwarmen.
- Hang een bewegingsmelder op plaatsen waar uw huisgenoten (en uzelf) het licht altijd laten branden, zoals in de hal.
- Vervang gloeilampen voor spaarlampen, maar laat ze niet vervolgens eindeloos branden.
- Wilt u tuinverlichting? Koop tuinverlichting op zonne-energie. Dan heeft u ook geen snoeren meer nodig.
- Dimmers zijn ook van die stille energieverbruikers. Zelfs als u de lamp niet aanheeft verbruiken ze energie.
- Ontdooi regelmatig uw diepvries. Een diepvries met flinke ijsafzetting verbruikt vaak bijna 2 x zoveel stroom. Controleer de sluitstrips eens op lekken. Als ze niet goed sluiten verbruikt uw vriezer veel meer energie.
Wat is de gemiddelde energieprijs is in Nederland?
De gemiddelde energieprijs bedraagt op dit moment ongeveer 21 eurocent per kWh (enkeltarief) voor elektriciteit en 0.64 eurocent per kWh voor gas. Dit is gebaseerd op het prijspeil van januari 2018. Wacht dus niet te lang en stap vandaag nog over. Ga direct stroom vergelijken.
Hoe kan het dat er vaak een groot prijsverschil zit in de prijzen van de diverse aanbieders?
Doordat de markt voor energie vrij is, gaan bedrijven meer met elkaar concurreren en vaak scherpere prijzen bieden. Zij proberen dan goedkoop in te kopen. De prijs voor groene energie is vaak gelijk aan de kilowattuur (kWh) prijs voor grijze energie. De meeste aanbieders hebben dan ook hun groene stroom gekoppeld aan de kWh-prijs voor grijze stroom. Enkele leveranciers rekenen wat meer voor de afname van groene energie. Echter steeds meer nieuwe leveranciers bieden hun groene energie een stuk goedkoper aan. Zij kunnen dat doen omdat zij groot kunnen inkopen. Daarnaast importeren zij (vaak groene) stroom van buitenlandse producenten.
Hoe zit dat met die verschillende facturen die je toegestuurd krijgt?
Door de verdeling in leverings- en transportbedrijf krijgt u soms te maken met twee verschillende rekeningen. Sommige energiebedrijven echter kiezen ervoor om zowel de afrekening voor de levering als voor het netbeheer op een gezamenlijke rekening te zetten. In de vergelijking op Energieprijzen.nl kunt u zien welke methode uw energieleverancier hanteert.